Ünlüler / Söyleniş Farklılığı Olanlar – a
Ünlüler ünsüzlerin aksine hiç bir engelle karşılaşmadan çıkarlar. Gene ünsüzler gibi başka bir sese de ihtiyaçları yoktur söylenebilmek için. Dolayısıyla söylenişleri kolaydır. Ancak bazı ünlüler Türkçeye yabancı dillerden giren sözcükler nedeniyle farklı söylenir. Türkçenin asıl seslerinde ince ya da uzun okunan ünlü yoktur. Uzun ya da ince ünlüler sadece dilimize yabancı dillerden geçen sözcüklerde görülür. Hangi sözcükte ne çeşit ünlü bulunduğunu bilmek konuşmanın doğruluğu açısından önemlidir. Şimdi bu sesleri inceleyelim.
Çalışmada her sesten sonra örnek kelimeler ve tekerlemeler yer alıyor.
İlk sesimiz “a”
Söylenişte iki çeşit “a” sesi vardır. Biri öz Türkçeye ait “kalın a” sesi, diğeri yabancı sözcüklerle dilimize yerleşen “ince a” sesi.
Kalın “a” söylenirken dil geriye doğru hafif yükselir. Çene açılır.
aba – Adana – Ankara – adam -aç – ana – avuç – armut – kar – kara – yavuz – kalem – hala – kalp – avutmak – yakalamak
Adam adamı bir kere aldatır.
Ağlarsa anam ağlar, kalanı yalan ağlar.
İnce “a” ise kalın “a” ya göre daha önden söylenir. Yani dil geriden değil daha ortadan yukarıya doğru yükselir.
Anne -fakAt – kÂr – lAle -lAf – Adem – kÂğıt – hAttA – kAlp -lAzım – hÂl – hÂlbuki – hÂl – lAke – lAcivert – lAstik – bilAkis -bilAnço – bilArdo – imlA -imkÂn – lAme
Tekerlememizde ise her iki “a” dan örnekler var.
Alim Ahmet, âşık Ayşe, cahil Cahit ve katil Kâmil kabahatli kâtibe nasihat ettiler.
Hocam mükemmeli hak eden bir siteniz var. Bu egzersizleri tekrar ettiğimizde sessiz harflerin doğru boğumlanmasında sorunumuz kalmaz. İşin temelini doğru bir şekilde tekrar ederek başaracağız. Elbette usta spikerler kadar tonlamada mükemmel hale gelemeyiz ancak konuşmamızın anlaşılabilirlik kalitesi kesinlikle artacak. Emeğinize, iyi niyetinize çok teşekkür ederim, İyi ki varsınız…