Anlatımın Etkisi

Konuşmada vurgulamanın ve tonlamanın yerinde, doğru yapılması gerekli. Ancak o zaman sözümüz doğru anlaşılır, konuşmamız dinleyende iz bırakır. Tekdüze, cansız, sıradan konuşmaların dinleyicisi az olur. Bu derste dilimizin kurallarına göre sözcük vurgusu, ifademizin doğru iletilmesi için cümle vurgusu ve konuşmanın tekdüzelikten kurtulması, bir melodi gibi kulağa hoş gelmesi için vurgu ve tonlamadan nasıl yararlanacağımız anlatılıyor.

Bu kategori iki bölümden oluşuyor.

1. VURGU

VURGU

Bu bölümde konuşmamızın etkisini arttıran unsurlardan vurgu anlatılıyor. Çalışma metinleri ve seslendirmeleri bu sayfanın altında. İlk sırada sözcük vurgusu çalışma metni ve seslendirmesi yer alıyor. Ardından cümle vurgusu. Bu konu için üç ayrı cümle hazırlandı. Seslendirmeleri hemen yanında üç ayrı dosya halinde. Çalışma metinlerini bilgisayarınıza indirebilir ya da çıktıları…

Devamı için tıklayın

Ne düşündüğümüzü ne hissettiğimizi bizi dinleyenlere tam ve doğru aktarabilmek için vurguya ihtiyacımız var. Tam ve doğru aktarmak yetmez, o duygu ve düşüncemizin ne kadar arkasında durduğumuzu, onu ne kadar inanarak savunduğumuzu gösterebilmek için de vurguya ihtiyacımız var. “İşte, söylüyorum ya… Neden anlaşılamıyorum?” ya da “Söylediklerim çok önemli, ama hiç kimse farkı…

Daha fazlası için tıklayın

Ne söylemek istediğimi biliyorum ama gene de vurguyu yapamıyorum diyorsanız, cümleye soru sorun.

Az önceki cümleye soru soracağız. Vurgu için gereken duraklamayı yapabilmek amacıyla duraklama yerine “Eğik çizgi/” kon…..

Devamı için tıklayın

Şimdi cümleyi biraz daha zorlaştıralım.

 “Ben dün, iş yerinden arkadaşım Ayşe ile ana yolda yürürken, okulun bahçesinde sizi gördüm.”

Cümlede vurgulanmasını istediğimiz ögeleri belirleyelim önce.
“KİMİ” gördüğümüz bizim için önemli diyelim ki. “SİZİ”
O zaten yüklemin yanında. Yani vurgulanması kolay.
Nerede gördüğümüzü belirtmek isteyelim bir de. “OKULUN BAHÇESİNDE” Burada iki seçenek çıkıyor karş…

Devamı için tıklayın

Sözcüğün bir hecesinin diğer hecelere göre daha baskılı söylenmesi hece vurgusunu oluşturur. Ve işte bu vurgu bizim seçimimize bağlı değildir. Kuralları vardır.
Türkçede sözcük vurgusu çoğunlukla son hecededir.
Bir kelimeyi ele alarak gö…

Devamı için tıklayın

Bileşik sözcüklere gelince…

Özel ad olsun olmasın bileşik sözcüklerde vurgu her zaman ilk sözcüğün son hecesindedir. İlk sözcük tek heceliyse vurgu o tek hecede yani ilk sözcüktedir gene….

Devamı için tıklayın

2. TONLAMA / ANLATIM

TONLAMA / ANLATIM

Konuşmamızın etkili olmasını sağlayan bir başka unsur; tonlama bu dersin konusu. Ayrıca en çok yapılan konuşma hatalarından biri olan, ifademizin netlik ve kesinlik kazanmasını engelleyen, cümleyi havada bırakarak sonlandırma “Bildirim Cümlesi” başlığı altında anlatılıyor.

Her sözcüğün her cümlenin kendine özgü bir söyleniş biçimi vardır. Sözcükler ve cümleler bu biçimi, ton ile tonlama ile kazanır. Ve böylece söylediklerimiz anlam kazanır. Tonlamayı sağlayan ise öncelikle sesimizdir. Konuşm…

Devamı için tıklayın

Her sözcüğün her cümlenin kendine özgü bir söyleniş biçimi vardır. Sözcükler ve cümleler bu biçimi, ton ile tonlama ile kazanır. Ve böylece söylediklerimiz anlam kazanır. Tonlamayı sağlayan ise öncelikle sesimizdir. Konuşmada sesimiz enstrümanı…..

Daha fazlası için tıklayın

Bildirim cümleleri bir düşünceyi, bir olayı, bir durumu tam olarak anlatan cümlelerdir. Sonlarında nokta vardır. Cümlenin tonlamasını dolayısıyla bildirimi doğru ve tam yapabilmek için sondaki noktayı mutlaka okumamız gerekir.  Sesimizle cümlenin so….

Devamı için tıklayın