Konuşma Hızı02:48

  • 0

Konuşma Hızı

Kimisi çok hızlı konuşur. Kelimeleri ağzında yuvarlar ve ne söylediğini anlamak mümkün olmaz. Konuşanın çok hızlı olması durumunda dinleyen art arda gelen kelimeleri ve bütünün anlamını takip etmeye çalışmaktan yorgun düşer. Dinlediklerinin bir kısmını anladığı halde o kısım konunun bütününü kavramasına yetmediği için, dinlemekten vazgeçer. Çok hızlı konuştuğunuzda tonlama ve vurgulama yapmanız da zorlaşır.

Söylediklerinizin sık sık tekrarlanması isteniyorsa hızlı konuşuyor olabilirsiniz.

Bunun tam tersi de olabilir. Sözcükleri zorla söylüyormuş gibi ağır ağır konuşan, konuşmak için isteksizmiş ya da üşeniyormuş izlenimi uyandıran kişiler vardır. Konuşma hızı çok düşükse dinleyici sıkılır, gelecek kelimeyi beklemekten yorulur. Anlatılanlara ilgisini kaybeder. Her iki tür konuşmanın sonuçları aynıdır. Karşıdaki kişinin dikkatini yorar, sabrının sınırlarını zorlar, iletişimi zora sokar. Peki, kolay dinlenir konuşma hızı nedir?  Dikkati dağıtmayan, dinleyeni yormayan şekilde ama akıcı bir konuşmada dakikada 125 ila 175 sözcük kullanılır. Bir dakikada 125’in altında sözcük kullanıyorsanız yavaş, 175’in üstünde sözcük konuşuyorsanız hızlı konuşuyorsunuz demektir.

Peki, nasıl yavaşlayacağız? Öncelikle süre tutarak konuşma hızınızı belirleyin. Hızlı konuşuyorsanız hece uzunluğunu düşürmek için çalışacaksınız. Bir ünlü sesin söylenmesi sırasında geçen zaman hece uzunluğunu belirler. Hızlı konuşmanın önüne geçmek için ünlü seslerin söylenişine daha fazla süre vermeniz gerekir. Ünlüleri geçiştirmeyin, onlara hak ettikleri zamanı verin. 

Hızlı konuşmanın bir başka nedeni de duraklamalar için ayırdığınız zamandır. Hiç duraklama yapmadan, soluksuz konuşuyorsanız gene hızlanırsınız. Artikülasyona yani boğumlanmaya dikkat etmemek de hız sorunu yaratır. Sözcüklerin boğumlanma süresini uzatıp, durakların da süresini ve sayısını arttırarak, hızı düşürmeye çalışın.

Artikülasyona yani boğumlanmaya dikkat etmemek de hız sorunu yaratır. Sözcüklerin boğumlanma süresini uzatıp, durakların da süresini ve sayısını arttırarak, hızı düşürmeye çalışın.

Yavaş konuşuyorsanız bunun tam tersini yapacaksınız demektir.

Konuşmanın hızına bilinçli olarak dikkat etmeyi gerektiren bir başka unsur ise ne anlattığımızdır.  Zor kavranan, rakam, teknik bilgi, terim içeren bir konu hakkında konuşuyorsak hızımızı düşürmemiz gerekir. Herkesin bildiği kolay kavranabilen konularda ise üst sınıra yakın olacak derecede hızlı konuşabiliriz.

Ayrıca kime konuştuğumuz da önemli. Yaşı küçük, algılama güçlüğü yaşayacak derecede yaşı büyük, anlattığınız konuya yabancı, eğitimi belli bir düzeyin altında kişiler karşısında konuşma hızınızı düşürmeniz gerekir.

 

 

Video'yu Beğendiniz mi?
"Hayır Teşekkürler. Lütfen pencereyi kapat"