Konuşmanın ABC’si
Konuşmamızı iyileştirmek istiyorsak önce doğru nefes almayı öğrenmeliyiz. Doğru nefes açacak güzel konuşmanın kapılarını çünkü. Bu bölümün ilk konusu doğru nefes.
Nefesin ardından onunla birlikte güzelleşen, yerine oturan ses ile iyi bir konuşma sesinin nasıl olması gerektiği anlatılıyor.
Konuşmanın anlaşılır olması önemli. Ağzın kapandığı, bazı seslerin yutulduğu sözcüklerin anlaşılmadığı bir konuşma anlaşılır değildir. Ya da günümüzde çok rastlanan, ağız fazlasıyla açıldığı için yayvanlaşan bir konuşma da öyle. Konuşma organlarını etkin kullanma ve iyi bir konuşma için belki de en gerekli özellik; anlaşılırlık; diksiyon terimi olarak artikülasyon yine bu başlık altında.
Konuşma Türkçesi
Yazdığımız gibi konuşmuyoruz, konuşmamalıyız. Konuşma dili farklı. Zaten yazdığım gibi konuşmuyorum diyenleriniz olacaktır. Evet çoğumuz böyle yapıyoruz. Peki, ama sözcükleri ve onları oluşturan sesleri doğru mu telaffuz ediyoruz acaba? Bu bölümde harfler bir araya gelip sözcükleri oluşturduğunda söyleyişte ne gibi değişikliklere uğradığı, diksiyon kurallarına ve dilimizin fonetiğine uygun nasıl seslendirilmesi gerektiği anlatılıyor. Türkçede ünlü seslerin farklı söylenişleri, nerelerde, ne gibi değişikliğe uğradıkları da bu bölümün bir parçası.
Anlatımın Etkisi
Konuşmada vurgulamanın ve tonlamanın yerinde, doğru yapılması gerekli. Ancak o zaman sözümüz doğru anlaşılır, dinleyende iz bırakır. Tekdüze, cansız, sıradan konuşmaların dinleyicisi az olur. Bu derste dilimizin kurallarına göre sözcük vurgusu, ifademizin doğru iletilmesi için cümle vurgusu ve konuşmanın tekdüzelikten kurtulması, bir melodi gibi kulağa hoş gelmesi için vurgu ve tonlamadan nasıl yararlanacağımız anlatılıyor.
Konuşmada Akıcılık
Konuşmanın bir temposu, hızı vardır. Bunlar bizim kontrol edebileceğimiz özelliklerdir. Bu kontrolü iyi yapmalıyız ki konuşma aranan, istenen devinime kavuşsun. Bu derste, konuşmada akıcılığa yardımcı unsurlar olan ulama, konuşmada durak ve konuşma hızı yer alıyor.
Yaygın Yanlışlar
İşte bu bölümde Türkçeye yaptığımız haksızlıklar var. Fark etmeden, “Doğru mu söylüyorum acaba?” diye merak edip araştırmadan söyleyiverdiğimiz sözcükler, ifadeler. Doğrusunu öğrenmek isteyenler için hazırlandı bu bölüm. Ve aslında yaygın yanlışlarımız o kadar çok, o kadar yenileri ekleniyor ki; bu bölüm ne yazık ki büyümeye muhtaç gibi görünüyor.
O Öyle Söylenmez
Bu bölüm aslında Yaygın Yanlışların devamı. Önce sosyal medyada paylaştığımız videolar daha sonra burada yerini alıyor. Dilimizi o kadar sık ve fark etmeden yanlış kullanıyoruz ki. Keşke “Ne söylüyorum ben?” diye düşünsek, doğrusunu araştırsak, Türkçesi varken yabancı dillerden evirdiğimiz sözcükleri kullanmasak. Dileğimiz Türkçeye yaptığımız haksızlıkların giderek azalması, dilimizin hak ettiği güzellikte konuşulması.
Tanıtım Videomuz