Konuşma Sesi Nasıl Olmalı02:58

  • 0

KONUŞMA SESİ NASIL OLMALI

Diyafram nefesi, sesinizi doğru ve etkili kullanma için sizi hazırladı. Aldığımız nefes ne kadar güçlü olursa sesimiz de o kadar güçlü, şiddeti yüksek olur. Ses şiddeti derken nefesin verdiği güçle sesin ulaşabileceği şiddetten söz ediyorum. Aksi, bağırarak konuşmak olur ki bu da istenen bir tarz değildir.Bu konuşma biçimi kısa süre içinde hem sizi hem de dinleyicilerinizi yorar.  Sesinizin gücü bağırmaktan değil kararlı ve denetimli olmasından gelir.

Peki, konuşma sesi nasıl olmalı? Sesin şiddetinden söz ettik. O halde ses duyulabilir olmalı. Cılız, gücünü geliştirememiş bir ses dinleyici çekmez. Ses canlı olmalı, dinleyicide ilgi uyandırmalı. Seste titreme olmamalı. Bu sorun çoğunlukla nefes ve güç yetersizliğinden kaynaklansa da kendine güvensizliğin de bir sonucu olabilir. Sesimiz ne çok tiz ne de pes olmalı. Tiz ses kulak tırmalar, tekdüzedir. Pes ses boğuktur. Gırtlaktan çıkarılan ses ise hiç kullanılmamalı. Bu ses metaliktir, yine tekdüzedir ve yine konuşan, dinleyen açısından yorucu ve sıkıcıdır. Aynı şekilde burundan duyulan nazal ses de istenen bir ses değildir.

Maske dediğimiz yüzümüzün ön bölümünde, yanak ve dudakları kapsayan bölgede tınlayan ses ise en kabul edilir sestir. Hemen ağzın içinde tınlayan ne buruna çıkan ne de gırtlağa ve göğse inen hem konuşanı hem de dinleyeni yormayan bir sestir istenen. Bu sesi elde edebilmek için birazdan yapacağımız çalışmalar sırasında ağzınıza ve onun hareketlerine odaklanın. Konuşurken sesinizin titreşimlerini yanaklarınızda ve dudaklarınızda duymaya çalışın.

Konuşmaya genel olarak hâkim olan ses olarak maske sesi tercih edilse de sesimiz yaptığımız konuşmanın, iletmek istediğimiz duygu ve düşüncenin türüne göre değişebilmeli.  Bunun için de sesimizin esnek olması gerekiyor.

Ses kullanımında istenmeyen bir başka özellik de sesin hep aynı tınıda kullanılması. Daima pes yani göğüsten gelen ses, daima çın çın çınlayan tiz ses konuşmamızın tümüne hâkim olmamalı.

Kullandığımız ses yaptığımız konuşmanın, iletmek istediğimiz duygu ve düşüncenin türüne göre değişebilmeli.  Tiz bir “Başın sağ olsun, çok üzüldüm.” diyemeyeceğimiz gibi pes bir tonda da “Ben bugün çok mutluyum.” dememeliyiz.  Bunu için de sesimizin esnekliğini mümkün olduğunca geliştirebilmeliyiz.

Yapacağınız çalışmalar sesinizi tanıma, onun doğru yere oturması, hacim ve güç kazanması için yararlı olacaktır. Her çalışmadan önce diyafram nefesini almayı unutmayın.

Etiketler:
    1. Murat Can CANBAY 09/12/2018

Video'yu Beğendiniz mi?
"Hayır Teşekkürler. Lütfen pencereyi kapat"